Author's photo
Anonymous author
biológia - sš

Genetika

Prosím ako mám vyriešiť túto úlohu?

Attachments:
Question image
2 answers
samicka je recesivna homozygotka v oboch znakoch teda rrbb, potomstvo samicka a samicky bolo z polovice hladkosrste a z polovice hrubosrste preto samcek musel byt heterozygot pre tento znak (Rr). Avsak vsetci potomkovia mali ciernu srst, preto museli mat vsetci dominantnu alelu v genotype. Preto samec musel mat obe alely dominantne (BB). Jeho vysledny genotyp je teda RrBB.
Musíme určiť najpravdepodobnejší genotyp samčeka na základe informácií o potomkoch. V zadanej úlohe sa uvádza, že polovina potomstva mala hladkú čiernu srsť a polovica potomstva mala drsnú čiernu srsť. Toto znamená, že genotypy potomstva boli RrBB (drsná čierna srsť) a rrBB (hladká čierna srsť).

To nám hovorí, že samička mala genotyp rrbb (biela hladkosrstá) a samček musel mať aspoň jednu dominantnú alelu pre čiernu farbu srsti a jednu dominantnú alelu pre drsnú srsť. Pre drsnú srsť, potomkovia sú buď Rr alebo rr, čo znamená, že samček musel byť heterozygot Rr pre srsť. Pre čiernu farbu srsti sú všetci potomci BB, čo znamená, že samček musel byť homozygot BB pre farbu srsti.

Preto je najpravdepodobnejší genotyp samčeka RrBB, čo zodpovedá možnosti d).