Author's photo
Šimoník B.
biológia

Biologia Genetika priklady

Dobry den prajem prosim Vas vedel by mi niekto vysvetlit tieto priklady absolutne im nechapem pretoze som nechodil do skoly kvoli chorobe a spoluziaci sa na mna vybodli tak som uz zufaly najde sa niaka dobra duša ktora by mi pomohla 1. S akou pravdepodobnosťou budu mat rodicia s krvnou skupinou A v heterozygotnom stave deti s krvnou skupinou 0
2.Hnedooky muz sa oženil s modrookou zenou.Prve dieta malo modre oci . S akou pravdepodobnosťou budu mat hnedooke dieta
3. Rastlina ma cervene sfarbenie kvetov (R) neúplne dominantne nad bielym sfarbenim (r) hybridné rastliny maju ruzove kvety ake bude potomstvo pri vzájomnom krížení s ružovými kvetmi

2 odpovede
Ahoj! Rada pomôžem 😊. Riešenie 1. úlohy by bolo nasledovné. Keďže rodičia majú krvnú skupinu v heterozygotnom stave, take jednotlivé alely pre daný gén by boli v kombinácii A0 (ak by boli v homozygotnom,tak to znamená,že alely pre daný gén by boli rovnaké a tým pádom by rodičia mali kombináciu AA, v tomto prípade by dieťa s krvnou skupinou 0 mať nemohli).
Urobíme kríženie rodičov. Rodičia predstavujú parentálnu generáciu a tak P : A0xA0. Následne sa jednotlivé alely rozdelia do gamét a nastáva kríženie každá s každou ( skrátka vytvoríš dvojice ako na obrázku). Na základe výsledku vidíme že je 25% šanca, aby mali dieťa s krvnou skupinou 0. 🙂 Keďže krvná skupina 0 sa prejaví len ak je v kombinácii 00 tak dieťa, ktoré má kombináciu A0 má krvnú skupinu A.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Šimoník B.
Dakujem ti velmi pekne za pomoc moc mi to pomohlo prosim nahodou este tie 2 ulohy by si mi nevedela poradit
Otazka 2: zena bola modrooka, teda recesivna homozygotka pre dany znak (aa), kedze mali modrooke dieta, muz musel byt pre dany znak heterozygotny teda Aa. Ich deti teda mozu byt iba Aa alebo aa. Teda sanca, ze budu mat hnedooke dieta je 50%.

Otazka 3: ruzove kvety maju genotyp Rr. Krizenie vyzera nasledovne:
Rr x Rr
vysledne potomstvo je: RR, Rr, Rr, rr
to znamena 25% cervene, 50% ruzove a 25% biele kvety