Tutors’ blog

Here, you find the original articles written by tutors - experiences, advice, and inspirations for both tutors and their students.
Ask for tutoring Add a request
wave
Newest articles
Anorganická chémia: Rozmanitý vesmír za hranicami uhlíka

Preskúmajte základy anorganickej chémie, vedného odboru, ktorý sa venuje štúdiu rozmanitých neorganických zlúčenín. Táto oblasť zahŕňa všetky chemické látky a reakcie, ktoré nezahŕňajú väzby uhlík-vodík, od základných minerálov a kovov až po kritické katalyzátory uľahčujúce priemyselné chemické…

Atómy a ióny: Rozdiely medzi nimi

Pri štúdiu chémie je dôležité rozlišovať medzi atómami a iónmi. Atómy sú základné jednotky hmoty, stabilné a neutrálne, zložené z protónov, neutrónov a elektrónov. Ióny sú však atómy nabité stratou alebo ziskom elektrónov. Tento základný rozdiel je rozhodujúci pre pochopenie chemických reakcií a…

Polyetyléntereftalát alebo PET: Od fliaš po textil

Polyetyléntereftalát alebo PET je priehľadný, pevný a ľahký plast, ktorý je všeobecne známy pod recyklačným kódom 01. PET sa vo veľkej miere používa v obaloch, ale nachádza sa aj v textile, využíva sa v strojárstve a vo viacerých spotrebiteľských výrobkoch. Táto príručka približuje chemické…

Koľko je aminokyselín? Stavebné jednotky bielkovín

Vítame vás v komplexnom sprievodcovi aminokyselinami. Ak ste sa niekedy pýtali: "Koľko existuje aminokyselín?", ste na správnom mieste. Či už ste študent, ktorý potrebuje hodiny biochémie, súkromný…

Funkcia nukleových kyselín: Váš sprievodca DNA a RNA

Nukleové kyseliny sú makromolekuly, ktoré uchovávajú a prenášajú genetické informácie, ktoré bunky potrebujú na svoje fungovanie. Sú to plány života, ktorými sa riadi štruktúra a funkcia všetkých…

Looking for tutoring?
Choose from hundreds of verified tutors willing to help you
Čo je fermentácia - od fermentácie kyseliny mliečnej po etanol

Vitajte v tomto komplexnom sprievodcovi o fermentácii. Či už ste študent, súkromný učiteľ, doučovateľ biochémie, alebo vás jednoducho zaujíma veda každodenného života, táto príručka je niečo pre…

Čo je to vzduch? Náučný sprievodca zemskou atmosférou

Vítajte v tomto komplexnom sprievodcovi o vzduchu, ktorý často zostáva nepovšimnutý aj napriek svojmu významu a prítomnosti doslova všade. Možno si myslíte, že viete, čo je vzduch - veď ho predsa…

Pivo 101: Chémia výroby a zloženia piva

Vítajte v komplexnom sprievodcovi chémiou výroby a zloženia piva. Tento blog bude vašim učiteľom, ktorý vás prevedie fascinujúcim svetom chémie piva. Cieľom týchto hodín je zlepšiť vaše znalosti o…

Enzýmy: Typy a funkcie

Vítajte v tomto komplexnom sprievodcovi o enzýmoch, katalyzátoroch, ktoré regulujú rýchlosť biochemických reakcií v živých organizmoch. Tieto biologické zázraky sú dôležité pre rôzne metabolické…

Mastné kyseliny: Viac než len stavebné jednotky lipidov

Mastné kyseliny sú všade a sú základom mnohých biologických štruktúr a funkcií. Od bunkových membrán, ktoré obaľujú naše bunky, až po priemyselné mydlá, ktorými si čistíme ruky, mastné kyseliny sú…

wave