Ako sa zaručene (ne)naučíte cudzí jazyk: ak ste večný/á  začiatočník / začiatočníčka, toto je hlavne pre Vás.

Ako sa zaručene (ne)naučíte cudzí jazyk: ak ste večný/á začiatočník / začiatočníčka, toto je hlavne pre Vás.

Published on: 1. 6. 2024 Author: Nikol B.

V mojej školskej ale aj mimoškolskej praxi som sa stretla so žiakmi a dospelými ľuďmi, ktorí mali rozličné učebné štýly a tempo. Rozmanitosť je treba rešpektovať  a určite je nutné sa prispôsobiť rôznym spôsobom a cestám k nadobudnutiu vedomostí. Čo som však nikdy nepochopila je, ak niekto očakával, že sa mu veci len taky samy od seba nalejú samé do hlavy bez práce, že si stačí zaplatiť kurz a  lektor urobí všetko za neho či za ňu. Tak to žiaľ nefunguje. 

Poďme sa teda pozrieť na to ako to funguje, ak ste sa už ozaj vydali na cestu naučenia sa či zlepšenia svojich jazykových zručností: 

  1. PRAVIDELNOSŤ 

Ani Váš zdravotný stav sa nezlepší, ak nebudete dodržiavať pokyny lekára, ktorý Vám väčšinou zadal, aby ste niečo brali či robili pravidelne. Bez pravidelného cvičenia a zdravej stravy neschudnete, bez pravidelnej dávky liekov nevyzdraviete, ak nebudete šoférovať pravidelne, nikdy sa to nenaučíte. Myslím, že tieto dávne pravdy sú každému jasné. Nijak inak to nie je ani s jazykom. Je to tiež len tréning a výsledky sa dostavia, ak to robíte pravidelne. 

Jazyk sa teda ozaj nenaučíte a ani sa v ňom nezlepšíte, ak sa mu budete venovať raz za mesiac alebo len raz týždenne na jednej 45-minútovej hodine s lektorom. Práca na jazyku, aj keď máte zaplatený kurz, je vždy SPOLUPRÁCA. Vy ste tam preto, aby Vám lektor nastavil správnu úroveň a cez ňu prácu na hodine ako aj mimo hodiny pomohol s krokmi, ktoré Vám pomôžu dosiahnuť Váš cieľ. Tí najlepší, ktorým sa podarí naučiť jazyk aj v dospelosti sú ľudia, ktorí na sebe neustále pracujú. To znamená, minimálne každý druhý deň, ideálne každý deň. Ak máte vyššiu úroveň, existuje tzv. mentoring, kedy Vám lektor zadá úlohy na celý týždeň, opraví, pošle feedback, resp. spätnú väzbu a Vy vidíte ako na tom úlohy zaručia to, že sa jazyku venujete počas týždňa. V tomto prípade Vám odporúčam si nastaviť aspoň jednu 30-minútovku mini-konverzačných hodín, aby ste precvičovali aj rozprávanie. 

S týmto žiaľ súvisí aj rušenie hodín. Z väčšej časti mám šťastie na študnetov, ktorí sa chcú učiť, preto hodiny nerušia alebo na ne nezabúdajú. Žiaľ ale nájdu sa aj takí, ktorí si hodiny angličtiny síce zaplatia, ale ozaj sa dostavia len na polovicu alebo aj menej z nich. Lektorovi môžu byť preplatené peniaze, ale po čase, ak zrušíte viac ako 2 hodiny za sebou, začína to byť problém. Chýba pravidelnosť, títo študenti a študentky sa zväčša jazyku nevenujú okrem danej hodiny vôbec a prichádzajú o peniaze. Lektori zas prichádzajú o motiváciu učiť, keďže ste s daným človekom stále späť za štartovacou čiarou. Existuje veľmi pekný talk od Mel Robbins (nájdete na YouTube a hneď si precvičíte aj počúvanie), ktorý hovorí o tom, že ak prokrastinujete a niečo stále odkladáte, nie je to pre Vás priorita. Ak pre Vás jazyk nebude priorita (jedna z priorít v živote), NIKDY sa ho poriadne nenaučíte. 

2. SÚSTREDENIE SA LEN NA JEDNU JAZYKOVÚ ZRUČNOSŤ 

Tento problém je žiaľ stále niečím s čím prichádzajú niektorí študenti. Naučím sa slovíčka a všetko budem vedieť, naučím sa gramatiku a pôjde to samé. No... nepôjde. Alebo... poďme sa len rozprávať a všetko sa zázračne naučím, budem rozprávať plynulo a bez chýb. Ani to nefunguje a som ozaj sklamaná z lektorov, ktorí si robia promo na tom, že ľudia budú len a len rozprávať, bez vyplnenia jediného cvičenia a zázračne sa naučia jazyk napr. za mesiac. Lebo gramatika je nudaaaa, lebo čítať sa nikomu nechce a nie je to dosť "fun". Jasné, iba čítať nie je fun a iba čítať gramatiku či len prekladať nie je ozaj cesta. Jazyk sa viete naučiť len komplexne, ak sa budete venovať všetkým jazykovým zručnostiam či kompetenciám. 

3. SOM TZV. FAKE BEGINNER, TEDA VEČNÝ ZAČIATOČNÍK 

Diagnóza večný začiatočník / večná začiatočníčka 

Symptómy: večne začínam s učením sa jazyka. Dookola. Učím sa ho už desiatky rokov a stále ho poriadne neviem. 

Prejavy: idem na dovolenku a som stratená/ý. Neviem si ani vypýtať kávu, aby som sa nepomýlila, či mala problém s vyjadrením. 

S touto diagnózou sa taktiež spája nedostatok sebadôvery či strata v seba samého / samú. Mne je ozaj ľúto, ak si o sebe niekto začne myslieť, že sa daný jazyk nikdy nenaučí. Úprimne povedané, aj ja by som sa cítila strašne, ak by som sa učila nejaký jazyk roky a stále ho poriadne nevedela. Možno to mnohí nebudú radi počuť (hlavne tí študenti / študentky, ktorí nepočúvajú rady dobrých lektorov a myslia si, že oni to vedia najlepšie), ale najdôležitejším slovom v tomto trápení s jazykom je SYSTÉM. 

Väčšinou vysvetľujem študentom nech si predstavia učenie sa jazyka ako stavanie domu. Tiež nezačíname od strechy, že? 😊 Je prirodzené, že hneď na začiatku nebudete rozumieť všetko rodeným Angličanom či Američanom alebo iným, ktorí hovoria plynule. Ako si teda vytvoriť systém?  Na to, aby ste postavili dom potrebujete pevné ZÁKLADY, to je ďalšie podstatné kľúčové slovo. Základy si vytvoríte jednak pravidelnosťou (viď bod 1) a venovaniu sa systematicky všetkým jazykovým zručnostiam (viď bod 2) a to sú: 

  • gramatika a slovná zásoba
  • čítanie 
  • počúvanie 
  • rozprávanie 
  • písanie 

Bez tohto sa žiaľ nikam nepohnete a stále budete prestupovať na jednom mieste ako tzv. fake beginner. V skutočnosti ste (som) len beginner / začiatočník /-čka, ktorý/á sa vzdal/a a nechcel/-a si nastaviť jazyk ako jednu z priorít. Je to možno veľmi odvážne konštatovanie, that's the way it is. Je to tak. Zmeny sa udejú, len ak budeme k sebe úprimní. Preto začínam pracovať na svojej francúzštine hneď teraz 👩🏼‍💻😉!