Preskúmajte základy anorganickej chémie, vedného odboru, ktorý sa venuje štúdiu rozmanitých neorganických zlúčenín. Táto oblasť zahŕňa všetky chemické látky a reakcie, ktoré nezahŕňajú väzby uhlík-vodík, od základných minerálov a kovov až po kritické katalyzátory uľahčujúce priemyselné chemické…
Pri štúdiu chémie je dôležité rozlišovať medzi atómami a iónmi. Atómy sú základné jednotky hmoty, stabilné a neutrálne, zložené z protónov, neutrónov a elektrónov. Ióny sú však atómy nabité stratou alebo ziskom elektrónov. Tento základný rozdiel je rozhodujúci pre pochopenie chemických reakcií a…
Polyetyléntereftalát alebo PET je priehľadný, pevný a ľahký plast, ktorý je všeobecne známy pod recyklačným kódom 01. PET sa vo veľkej miere používa v obaloch, ale nachádza sa aj v textile, využíva sa v strojárstve a vo viacerých spotrebiteľských výrobkoch. Táto príručka približuje chemické…
Vítame vás v komplexnom sprievodcovi aminokyselinami. Ak ste sa niekedy pýtali: "Koľko existuje aminokyselín?", ste na správnom mieste. Či už ste študent, ktorý potrebuje hodiny biochémie, súkromný…
Nukleové kyseliny sú makromolekuly, ktoré uchovávajú a prenášajú genetické informácie, ktoré bunky potrebujú na svoje fungovanie. Sú to plány života, ktorými sa riadi štruktúra a funkcia všetkých…
Vitajte v tomto komplexnom sprievodcovi o fermentácii. Či už ste študent, súkromný učiteľ, doučovateľ biochémie, alebo vás jednoducho zaujíma veda každodenného života, táto príručka je niečo pre…
Vítajte v tomto komplexnom sprievodcovi o vzduchu, ktorý často zostáva nepovšimnutý aj napriek svojmu významu a prítomnosti doslova všade. Možno si myslíte, že viete, čo je vzduch - veď ho predsa…
Vítajte v komplexnom sprievodcovi chémiou výroby a zloženia piva. Tento blog bude vašim učiteľom, ktorý vás prevedie fascinujúcim svetom chémie piva. Cieľom týchto hodín je zlepšiť vaše znalosti o…
Vítajte v tomto komplexnom sprievodcovi o enzýmoch, katalyzátoroch, ktoré regulujú rýchlosť biochemických reakcií v živých organizmoch. Tieto biologické zázraky sú dôležité pre rôzne metabolické…
Mastné kyseliny sú všade a sú základom mnohých biologických štruktúr a funkcií. Od bunkových membrán, ktoré obaľujú naše bunky, až po priemyselné mydlá, ktorými si čistíme ruky, mastné kyseliny sú…
Hľadáš doučovanie? Nájdi si správneho doučovateľa pre doučovanie online alebo osobne v tvojom okolí.
Pre správne fungovanie stránky pristupujeme k informáciám uloženým v tvojom zariadení. Ide napríklad o cookies alebo lokálnu pamäť prehliadača. Ukladáme tam dáta potrebné pre fungovanie stránky, údaje využívané na analytické účely alebo údaje ukladané tretími stranami.
Ak sú tieto informácie nevyhnutné pre chod stránky, ukladáme ich hneď automaticky. Na všetky ostatné potrebujeme súhlas, ktorý môžeš udeliť nižšie. Tvoj súhlas si uchováme 12 mesiacov, pri odmietnutí sa ťa na súhlas opäť opýtame po 6 mesiacoch, svoje rozhodnutie však môžeš zmeniť kedykoľvek. Bližšie informácie nájdeš na stránke ochrany osobných údajov a vo všeobecných podmienkach používania.