Blog doučovateľov

Tu nájdeš autentické články doučovateľov – skúsenosti, rady a inšpirácie pre všetkých, čo doučujú a ich študentov.
Požiadaj o doučovanie Pridať požiadavku
wave
Najnovšie články
Atómy a ióny: Rozdiely medzi nimi

Pri štúdiu chémie je dôležité rozlišovať medzi atómami a iónmi. Atómy sú základné jednotky hmoty, stabilné a neutrálne, zložené z protónov, neutrónov a elektrónov. Ióny sú však atómy nabité stratou alebo ziskom elektrónov. Tento základný rozdiel je rozhodujúci pre pochopenie chemických reakcií a…

Polyetyléntereftalát alebo PET: Od fliaš po textil

Polyetyléntereftalát alebo PET je priehľadný, pevný a ľahký plast, ktorý je všeobecne známy pod recyklačným kódom 01. PET sa vo veľkej miere používa v obaloch, ale nachádza sa aj v textile, využíva sa v strojárstve a vo viacerých spotrebiteľských výrobkoch. Táto príručka približuje chemické…

Koľko je aminokyselín? Stavebné jednotky bielkovín

Vítame vás v komplexnom sprievodcovi aminokyselinami. Ak ste sa niekedy pýtali: "Koľko existuje aminokyselín?", ste na správnom mieste. Či už ste študent, ktorý potrebuje hodiny biochémie, súkromný učiteľ, ktorý ponúka doučovanie, alebo jednoducho niekto, koho biochémia zaujala, tento blog vám…

Funkcia nukleových kyselín: Váš sprievodca DNA a RNA

Nukleové kyseliny sú makromolekuly, ktoré uchovávajú a prenášajú genetické informácie, ktoré bunky potrebujú na svoje fungovanie. Sú to plány života, ktorými sa riadi štruktúra a funkcia všetkých…

Čo je fermentácia - od fermentácie kyseliny mliečnej po etanol

Vitajte v tomto komplexnom sprievodcovi o fermentácii. Či už ste študent, súkromný učiteľ, doučovateľ biochémie, alebo vás jednoducho zaujíma veda každodenného života, táto príručka je niečo pre…

Hľadáš doučovanie?
U nás nájdeš stovky overených doučovateľov, ktorí ti pomôžu
Čo je to vzduch? Náučný sprievodca zemskou atmosférou

Vítajte v tomto komplexnom sprievodcovi o vzduchu, ktorý často zostáva nepovšimnutý aj napriek svojmu významu a prítomnosti doslova všade. Možno si myslíte, že viete, čo je vzduch - veď ho predsa…

Pivo 101: Chémia výroby a zloženia piva

Vítajte v komplexnom sprievodcovi chémiou výroby a zloženia piva. Tento blog bude vašim učiteľom, ktorý vás prevedie fascinujúcim svetom chémie piva. Cieľom týchto hodín je zlepšiť vaše znalosti o…

Enzýmy: Typy a funkcie

Vítajte v tomto komplexnom sprievodcovi o enzýmoch, katalyzátoroch, ktoré regulujú rýchlosť biochemických reakcií v živých organizmoch. Tieto biologické zázraky sú dôležité pre rôzne metabolické…

Mastné kyseliny: Viac než len stavebné jednotky lipidov

Mastné kyseliny sú všade a sú základom mnohých biologických štruktúr a funkcií. Od bunkových membrán, ktoré obaľujú naše bunky, až po priemyselné mydlá, ktorými si čistíme ruky, mastné kyseliny sú…

Komplexný sprievodca lipidmi: Viac ako len tuky

Lipidy sú fascinujúcou a rozmanitou skupinou organických zlúčenín, ktoré majú rozhodujúcu úlohu v biologických systémoch a majú rôzne priemyselné využitie. Lipidy zďaleka nie sú len "tuky", sú to…

wave